#dansstorm
Performance
  • Zondag 15:15 — 16:15

Dit project is toegevoegd aan je favorieten.

×

Kunsthumaniora Brugge on stage

Ine Garré & Gwen Hamerlijnck

Voor deze performance werkten de dansleerkrachten van de dansafdeling van Kunsthumaniora Brugge met de leerlingen van 3, 4 en 6 dans afzonderlijk. 

Ine Garré creëerde samen met de dansers van 6HD het stuk ‘The Fall’. Het stuk kaart de onvermijdelijke cyclus van het leven aan. Het gaat over overleven in een wereld die voortdurend verandert, waarin het lichaam gevangen zit in een spanning tussen verval en wederopbouw. In deze tussenruimte bevinden we ons op het snijvlak van wat was en wat nog moet komen. 

Gwen Hamerlynck creëerde samen met de dansers van 3HD het stuk ‘Lean on me’. Het stuk is gecreëerd rond het jaarthema ‘care and cure’ en gaat over het constant in harmonie zijn en samengaan van de dansers. Ze vertrouwen, steunen en leunen letterlijk en figuurlijk op elkaar. 

Het stuk ‘Function/Malfunction’ van Gwen ism de dansers van 4HD gaat over het onpersoonlijke en het afstandelijke van de hedendaagse maatschappij. Iedereen moet altijd maar ‘aan’ staan en wordt geacht steeds fantastisch te functioneren. We worden bijna geprogrammeerd als robots. Contacten zijn vluchtig en onpersoonlijk. Hoe ontdekken we weer elkaars menselijke kant? Ook zal je een fractie kunnen zien van enkele eigen creaties van onze dansers. Enkele 5e en 6e jaars presenteren hun mini-GIP of GIP en enkele 3e jaars presenteren zelfgecreëerde solo’s. Het ontwikkelen van eigen werk en persoonlijkheid dragen we hoog in het vaandel in de dansafdeling. De dansers krijgen in de lessen tools aangereikt om zelf creatief te zijn en hun eigen danstaal te ontwikkelen.

Kunshumaniora Dans: Als je kiest voor een dansopleiding zit dansen in je bloed. Een passie. Het nijgt zelfs naar een obsessie. Leerlingen hebben van jongs af aan een doel voor ogen en zijn gebeten door de dansmicrobe. Het is niet zomaar een bevlieging. Het is niet zomaar laten we even deze dansopleiding uittesten en dan zien we wel waar het ons gaat brengen. Je staat er mee op en je gaat ermee slapen. Je spendeert ieder vrij moment aan je lichaam en het trainen ervan. En, om iets te bereiken op dansvlak, heb je een goed trainingsschema nodig, een repetitief en gedisciplineerd leven en werk je jezelf in het zweet. Je moet er echt veel voor over hebben om te kiezen om fysiek zoveel uren ‘af te zien’ en daar zoveel uren van je vrije tijd aan op te geven. En van dit ‘afzien’ eigenlijk ook een kick te krijgen. Dit doe je zo maar niet om eventjes iets te doen. Dit doe je omdat je dit echt nodig hebt. Omdat het je passie is en altijd zal zijn. 

Deze unieke dansopleiding maakt deel uit van de Academie Kunsthumaniora Brugge, de enige homogene Kunsthumaniora van de provincie West-Vlaanderen. De school is gevestigd in het hart van Brugge en de lessen gaan door in de historische gebouwen van de Katelijnestraat en de locatie BLOSO sport Vlaanderen. Naast de opleiding DANS biedt de school andere opleidingen aan zoals Audiovisuele Vorming, Artistieke Opleiding, Beeldende en Architecturale Kunsten & Woordkunst – Drama. Algemene vakken en Kunstvakken gaan in alle richtingen hand in hand. Kunsthumaniora Brugge is een bruisende vooruitstrevende school waar er interdisciplinair wordt gewerkt en waar tijdens projectweken connecties worden gezocht tussen de verschillende vakken en richtingen. 

Ook in de opleiding DANS, onder leiding van een sterk team, worden deze verbindingen opgezocht en via deze kruisbestuivingen komen we tot artistieke resultaten, performances en voorstellingen. 

De dansdocenten streven ernaar leerlingen op te leiden om door te stromen naar het hoger onderwijs dans, met de overtuiging dat een hogere opleiding de (meestal) nodige meerwaarde biedt.
Onze algemene richting is hedendaagse dans met een sterke klassieke basis.
De leerlingen krijgen een stevige basisopleiding hedendaags en klassiek, met ook aandacht voor andere dansstijlen om zo hun keuze mogelijkheden ruim te houden. Verder wordt er een balans gezocht tussen technische vaardigheid, persoonlijkheid en creativiteit.  

De leerlingen worden gemotiveerd om zoveel mogelijk van zichzelf te geven met een zo hoog mogelijk doel, zonder hun zin voor realisme kwijt te raken. De leerkrachten formuleren voorzichtig een vrijblijvend advies met betrekking tot de vervolgstudies (Danser/Docent/choreograaf of andere studies).  

Het ontwikkelen van de persoonlijkheid van de danser achten wij zeer belangrijk. Als team stellen wij ons open voor de noden, vragen en moeilijkheden van de leerlingen en staan wij hun, naar kunnen, bij met raad en daad. We willen de leerlingen niet alleen als danser laten groeien, maar ook als mens. We tasten de balans af tussen discipline en vrijheid: ruimte voor experiment is er door eigen werk te laten creëren en tijdens de lessen (impro/compo/ hedendaags/modern) door middel van creatie- en improvisatieopdrachten.  

Wij geloven sterk in de rol van gastdocenten en choreografen om de blik op het danswerkveld te verruimen. Zo hebben de leerlingen al ervaring kunnen opdoen met dansers van Eastman, aanvullen naast verschillende gastdocenten die werken als freelance danser of choreograaf. Afwisseling zorgt er ook voor dat de leerlingen het plezier in dans niet verliezen, het nodigt hen uit hard te werken met passie voor het vak.  

De vakgroep staat er op dat de leerlingen goed presteren in hun algemene vakken om eventuele verdere studies in een andere richting dan dans mogelijk te maken.  

Ine Garré (BE, 2000) is een hedendaagse danskunstenaar die haar bachelor ‘Dance Artist’ behaalde aan ArtEZ University of the Arts in Nederland in 2023. Ze begon haar carrière als danser bij Skånes Dansteater in Zweden, waar ze samenwerkte met choreografen zoals Jo Strømgren, Erika Silgoner, Mari Carrasco en Madeleine Månsson. Bij Skånes Dansteater choreografeerde ze ook de dansfilm “Nornor” en co-regisseerde deze. Daarnaast was ze actief als docent binnen hun community project. Ine vervult diverse rollen in sociaal-artistieke contexten, onder andere bij Overcompany en DEVLOER. Momenteel danst ze bij Sarah Mck Fife Company in de productie “HÆAR”, die deze zomer te zien is op het OFF Festival in Avignon, en werkt ze in verschillende projecten als freelance danser en maker. Bovendien draagt Ine bij aan de dansgemeenschap als (gast-) docent bij onder andere Platform K en Kunsthumaniora Brugge.

Gwen Hamerlynck studeerde af in 1997 aan de Konlijklijke Balletschool Antwerpen en was stagair bij Introdans (NL). Ze werkte jarenlang als freelance danseres in de meest uiteenlopende producties van danstheater tot musical. Ze is choreografe en grondlegger van haar eigen ‘compagie J’ en richtte in 2022 het dansfestival ‘Patchwork dansfestival’ op. Ze is dansdocent bij oa Kunsthumaniora Brugge.

Koningin Astridpark: openluchttheater

Tickets

Gratis