#dansstorm

Bye bye black box

DANSSTORM is het rondtrekkende festival van Danspunt en zal ditmaal plaatsvinden in Mechelen van 15 tot 17 september. Voor deze tweede editie werd er, samen met kunstencentrum RADAR, opnieuw gezocht naar dansvoorstellingen en performances die buiten in de publieke ruimte opgevoerd kunnen worden. Een zaalvoorstelling omvormen naar een openluchtvoorstelling zet aan tot denken. 

 

Oona Van Aken – Sisters

© Rudy Carlier

In Sisters denkt Oona Van Aken met vijf jonge dansers na over een verwoeste wereld en hoe deze herop te bouwen. Ze ruilen de hermetisch afgesloten black box in voor openlucht en nieuwe medespelers. 

 

“In openlucht heb je te maken met heel wat onvoorspelbaarheid. Je kan bronnen van licht en geluid niet altijd inschatten of controleren.” 

 

“Voor mijn dansers is performen in openlucht nieuw. Hun ogen gingen open van verbazing toen ik hen op de hoogte bracht van deze speelgelegenheid. Het speelvlak is wat kleiner dan ze gewend zijn, maar dat zal niet de grootste aanpassing zijn. In openlucht heb je te maken met heel wat onvoorspelbaarheid. Je kan bronnen van licht en geluid niet altijd inschatten of controleren. In geval van wind en regen wordt de natuur onvermijdelijk deel van het werk. De gigantische boom die op ons speelvlak staat, wordt plots een medespeler. Zelf ben ik erg benieuwd of deze externe elementen een extra dimensie zullen toevoegen aan deze performance.”

 

Anouk Robbeets – Higher Comfort

Anouk brengt een korte voorstelling in het doek waar ze zo van houdt. Tijdens Dansstorm brengt ze Higher Comfort voor het eerst in openlucht. Anouk beweegt doorgaans erg comfortabel in en rond haar doek, maar daar zouden wind en regen weleens voor extra spanning kunnen zorgen, ook bij het publiek. 

 

“Misschien laten mijn natte voeten wel sporen na op het naakte witte doek?”

 

“Ik voel aan dat ik klaar en ervaren genoeg ben om dit werk buiten op te voeren. Praktisch gezien wordt de opstelling van het werk wat complexer, maar dit zou niet in de weg mogen staan van extra speelkansen tijdens de zomermaanden. Er is een ophangpunt nodig dat 500 kilogram kan dragen. We hebben eerst gezocht naar een geschikte boom hiervoor, maar vele bomen bleken rot. De organisatie koos dus voor een stelling om veiligheidsredenen. Hoewel de act er spectaculair uitziet, wil ik vooral mijn plezier in het doek overbrengen aan mijn publiek. Al zal het ‘genieten’, afhankelijk van de weersomstandigheden, deels ingeruild worden voor oplettendheid. Het doek vangt veel wind en indien het nat wordt zou het gevaarlijk kunnen zijn. Misschien laten mijn natte voeten wel sporen na op het naakte witte doek?”

 

Jakobe Geens & Margot Jansens – Bare Body

Na de vraag van Danspunt om Bare Body buiten te spelen voor een grote boom, waren Jakobe (performer) en Margot (regie) meteen verkocht. Ze brengen (voor het eerst) hun performance over het vrouwelijk lichaam in de publieke ruimte, ìn de publieke ruimte.

 

“Ik hou wel van de uitdaging om op verschillende locaties te performen. Ik geloof dat ik hierdoor een betere performer word en flexibeler kan gaan spelen.” 

 

“Live performance is je openstellen voor wat er gebeurt op het moment zelf. Het spannende voor mij is weggaan van de black box. Het licht in de zaal legt bepaalde nuances en is dus een belangrijke factor in deze voorstelling. We hebben daardoor de eerste scène moeten schrappen omdat het niet haalbaar was om in open lucht zo donker te werken. Ik hou wel van de uitdaging om op verschillende locaties te performen. Ik geloof dat ik hierdoor een betere performer word en flexibeler kan gaan spelen. Voor de rest maakten we hier en daar kleine adaptaties. Verder hoop ik op toevallige passanten. Aangezien de voorstelling in een park plaatsvindt, bestaat die mogelijkheid wel. Dat zou ik interessant en spannend vinden, omdat je niet dezelfde theatercodes hanteert zoals in een black box. “

 

DANSSTORM vindt plaats van vrijdag 15 tot zondag 17 september op verschillende buitenlocaties in Mechelen. Ontdek het volledige programma hier


Tekst: Judith Van Oeckel